Site icon Helal Platform

Fibromiyalji (Kas Romatizması) Nedir?

Fibromiyalji (Kas Romatizması) Vücudun değişik yerlerinde geçmeyen ağrılar şeklinde görülür. Halsizlik, uykusuzluk, yorgunluk, yumuşak dokuda romatizmal ağrı ve duygu durum bozukluğu gibi sorunlar ile karakterize kronik yani uzun süreli bir rahatsızlıktır. Bu rahatsızlığı yaşayan kişiler genellikle şikayetlerini genellikle ‘’Bütün vücudum ağrıyor’’ ya da ‘’Dayak yemiş gibi hissediyorum’’ gibi cümleler ile ifade ederler. Kadınlarda, erkeklere göre daha sık rastlanan bu hastalığın net bir nedeni tespit edilmemiştir. Bu nedenle başka hastalıklarla karıştırılabilmektedir. Doğru ilaç kullanımı ve değiştirilen yaşam tarzı ile bu hastalığı kontrol etmek ve yaşam kalitesini artırmak mümkündür.

Fibromiyalji Neden Olur?

Fibromiyalji nedeni tam olarak tespit edilememiştir. Fakat stres, enfeksiyon, travma gibi tetikleyiciler ile ortaya çıktığı düşünülmektedir. Araştırmacılar beyin ve sinir sisteminin ağrı sinyallerini olması gerekenden daha yüksek olarak algıladığını düşünmektedir.

Fibromiyalji Semptomları (Belirtileri) Nelerdir?

Laboratuvar testi ya da görüntüleme taraması bu hastalığı tespit edememektedir. Fakat en sık rastlanan belirtiler şunlardır:

 

Kadınlarda Fibromiyalji Belirtileri Nelerdir?

Kadınlarda görülen belirtiler erkeklere göre daha şiddetlidir ve ağrı daha yaygındır. Hassas nokta sayısı daha fazladır. Kadınlarda toplam semptom sayısının da daha fazla olduğu gözlenmiştir. Fibromiyaljisi olan kadınlarda regl dönemi daha ağrılı geçebilir. Menopoz ve fibromiyalji semptomlarının benzerliği nedeniyle menopoz dönemindeki kadınlarda  ayrım yapmak güçleşir.

Erkeklerde Fibromiyalji Belirtileri Nelerdir?

Erkeklerde teşhis konması kadınlara göre daha güçtür. Erkekler genellikle yorgunluk ve ağrı gibi nedenlerle doktora daha az başvurmaktadır. Erkeklerde de yaygın ağrı, acı ve hassas noktalar, yorgunluk, sabahları kas sertliği, baş ağrısı ve depresyon gibi bulgular görülebilmektedir.

Fibromiyalji Tanısı Nasıl Konulur?

Hastanın geçmiş öyküsü alınır ve fiziki muayenesi yapılır. Ağrının vücuttaki dağılımı tanı için önemlidir. Uzman hekim tarafından yapılan muayenede özellikle ense, çene, boyun, omuz, dirsek, göğüs duvarı, kalça, bel ve diz bölgeleri kontrol edilir. Başka hastalıklarla karışmaması ve ayırt edilmesi için tam kan sayımı, tiroid fonksiyon testleri ve romatoid faktör gibi ek testler istenebilir.

Fibromiyaljide Tanı Ve Ayırıcı Tanı Nedir?

Fibromiyalji tanısı hastanın ayrıntılı anamnezine ve fizik muayeneye dayanır. Doktorunuz vücudunuzda ağrılı hassas noktaları kontrol edecektir. Ayırıcı tanıda hipotiroidizm, kronik yorgunluk sendromu ve diğer romatolojik hastalıklar düşünülecektir.

Fibromiyalji Atakları Nasıl Olur?

Bazı dönemlerde hastalığın şiddeti artabilir ya da azalabilir. Ağrıların şiddetli olduğu dönemlerde hastanın kendini iyi hissetmesi için dinlenmesi ve strese neden olabilecek olumsuz etkenlerden kaçınması gerekmektedir. Olumlu düşüncelere odaklanması bu durumu daha kolay bir şekilde atlatmasına yardımcı olacaktır.

Fibromiyalji Nasıl Tedavi Edilir?

Kullanılan ilaçların asıl amacı ağrıyı kontrol altına almak ve hafifletmektir. Yaşanan ağrı ağır ise reçeteli ağrı kesici, hafif ise reçetesiz ağrı kesiciler kullanılır. Uykunun düzenlenmesi için antidepresanlar, sinir hücrelerinin ağrı sinyallerini göndermesini engellemek için bazı epilepsi ilaçları kullanılması düşünülebilir.  Fizyoterapi ile vücuttaki stresi azaltıp kasların dayanıklılığı artırılır. Egzersizler ile hem zihinsel hem fiziksel olarak bireyin kendisini daha iyi hissetmesi sağlanır. Bir terapiste başvurmak ve destek almak daha iyi olacaktır.

 

 

 

Exit mobile version