Site icon Helal Platform

Dumping Sendromu Nedir?

Dumping Sendromu Nedir

Dumping Sendromu Nedir

Dumping Sendromu Nedir? sorusuna cevap olarak; Tüp mide ameliyatından sonra görülen en yaygın komplikasyondur diyebiliriz. Bu durum gıdanın hızlı ve kontrolsüz biçimde ince bağırsağa geçmesi nedeniyle oluşur. Böylelikle de sindirim problemleri meydana gelir.

Cerrahi operasyon sonrasında gıda alımı gerçekleştikten sonra bu komplikasyon ortaya çıkar. Mide hacminin çok az olması, midenin besinleri kabul etmemesine yol açabilir. Kronik hale geldiği takdirde önlem alınması gerekir. Kronik hale gelmesini önlemek için yaşam tarzı değişikliğine gitmekte fayda vardır. Tüp Mide Ameliyatı olan kişilerin merak ettiği Dumping Sendromu Nedir? belirtileri nelerdir? haberimizin devamında..

Dumping Sendromu Belirtileri Nasıldır?

Dumping sendromunun belirtileri erken ve geç belirtiler olmak üzere ikiye ayrılmaktadır. Erken dumping sendromunun belirtileri şöyledir;

Geç dumping sendromu belirtileri ise şöyledir;

Dumping sendromu tedavisinde genellikle yaşam tarzı değişikliği yapılır. Yeme davranışının değiştirilmesi önemlidir. Bu durum işe yaramadığı takdirde tıbbi yöntemlere yönelmek mümkün olur. Dumping sendromunun önlenmesi için yemeklerin yavaş yenmesi ve ağızda iyice çiğnenmesi çok önemlidir.

Bu süreçte hastanın doktoruyla iletişimi sıklaştırması, süreci hakkında bilgi vermesi önem taşır. Lifli besinler tercih edilmesi, yemeklerle birlikte sıvı alımının durdurulması sendromun belirtilerini azaltır.

Dumping Sendromunun Teşhisi Nasıl Olur?

Dumping sendromunun teşhisi, hastanın mide, bağırsak veya yemek borusu ile alakalı bir ameliyat olup olmadığı sorulur. Hastanın belirti ve semptomlarına göre bir tıbbi öykü alınır. Kan şekerinin düşük olması teşhis açısından önemlidir.

Tıbbi öykünün dışında kan şekeri testi yapılmalıdır. Doktor gerekli görürse endoskopi ister. Semptomlara neden olabilecek farklı bir tıbbi sorun olup olmadığı endoskopi sonucunda öğrenilmektedir. Tüm bunların sonucunda teşhis net olarak koyulmaktadır. Teşhis için yapılması gereken bazı testler;

Dumping sendromu hakkında uzman tavsiyelerini dinlemek önemlidir. Çünkü bu tip obezite cerrahisinin yan etkisi sayılacak durumların kronikleşme riski vardır. Geçmeyen bir sendrom haliniz mevcutsa doktora görünmeniz gerekir. Yiyecekleri çok küçük parçacıklara ayırıp tüketmek faydalıdır.

Dumping Sendromu Tedavisi Nasıldır?

Dumping sendromu tedavisi, 3 ay içerisinde kendiliğinden düzelen bir durum olsa da doktorun önerilerinin dinlenmesi gerekir. Kişi bu süreçte yaşam tarzını değiştirmek durumundadır. Çünkü bu sayede şikayetler kontrol altına alınır. Sendromu ortadan kaldırmak ve hafifletmek için şunlar yapılabilmektedir;

Dumping sendromu, bariatrik cerrahi ameliyatlarını olan bireylerde görülmektedir. Bu sendromun nedeni mide hacminin kısıtlanması sonucunda gıdaların mideye girişinin zorlanması ve bir çeşit emilim bozukluğu yaşanmasıdır. Tüm bunlar fayda sağlamazsa doktorunuza danışmanızda fayda vardır. Yaşam tarzı değişikliğinin yeterli olmadığı durumlarda ilaç takviyesi tercih edilmektedir.

İlaç yeterli olmazsa cerrahi operasyonu düşünmekte fayda vardır. Yiyeceklerin suyunu azaltarak tüketmek de bu sendroma iyi gelir. Semptomlar genelde süt ve süt ürünleri ve kızarmış yiyecekler kaynaklı ortaya çıkmaktadır. Semptomları belirgin hale getiren besinlerin tüketimine son vermek lazımdır.

Exit mobile version