Site icon Helal Platform

Badem Yağı ‘nın Faydaları Nelerdir?

Badem yağı sağlığa faydalarının yanı sıra, cilt ve saç bakımında çok etkilidir ve yemeklerde bitkisel yağ yerine kullanın. Böylece  iştah kesicidir, zayıflama amaçlı tüketin. Böylelikle yağın faydaları doğada nadir bulunan bu yağ asitlerinden kaynaklanır. Böylece bu yağların sindirimi nispeten daha kolaydır ve karaciğerde işlendiğinden yağ olarak depolanması güçtür, bunun yerine enerji verir. Böylelikle eğer kalp ve damar sağlığı riski bulunmuyorsa ve aşırı tüketilmiyorsa badem yağının sakıncası yoktur.

Sayfa İçeriği

Badem yağının faydaları

Alzheimer ve epilepsi semptomlarını azaltır

Alzheimer hastalarının beyninde enerji için glukoz kullanımı azalır. Böylelikle badem yağında bulunan orta zincirli yağ asitleri beynin kolaylıkla işleyebileceği ketonlar yaratır. Mesela ketonlar beyne glukozun işlenmesi için insüline ihtiyaç duymadan enerji sağlar.

Diyabete faydalıdır

Badem yağında bulunan laudrik asit, tip1 diyabeti olan kişilere faydalı olur. Böylelikle orta zincirli yağ asitlerinin insülin direncine koruma sağladığı hayvanlar üzerinde yapılan çalışmalarda ortaya konmuştur. Böylelikle badem yağı kan şekeri seviyelerinin düzenlenmesine yardımcı olarak hastalığın etkilerini en aza indirger.

Kolesterol düşürücüdür

Badem yağı iyi HDL kolesterolü artıran doymuş yağlar içerir. Ek olarak bu yağlar kötü LDL kolesterolünün de zararlarını törpüler. Ek olarak yapılan araştırmalara ve karşılaştırmalara göre badem yağı kalp sağlığı için faydalı bir yağdır.

Kilo vermeye yardımcı olur

Badem yağının iştahı azalttığı ve kalori yakımını hızlandırıcı etkileri olduğu saptanmıştır. Böylelikle uzun süre badem yağı tüketiminin vücut kilo vermeye yardımcı olur. Ek olarak abdominal obezitesi olan kadınlarla yapılan çalışmaya göre günde 2 yemek kaşığı badem yağını diyete katmanın göbek yağının azalmasında etkili olduğu bulunmuştur.

Diş sağlığını korur

Antibakteriyel bir çözeltidir. Ağızda bulunan mikroplarla etkili bir şekilde savaşır. Diş çürüklerini ve çevresinde gelişen bakteri üreme sürecini engeller. Ek olarak kötü koku ve diş çürüğü gibi sorunları giderir. Gargara olarak da kullanın.

Cildi besler ve onarır

Ciltte meydana gelen çatlakların engellenmesi için sürün. İçerdiği faydalı asitlerle cildi besler. Böylelikle hamileliğin yarattığı çatlakların engellenmesi için günde 2 kez karın bölgesine sürülmesi önerilmektedir. Çatlamış dudaklar için de kullanın.

Kemiklere faydalıdır

Saf badem yağı kemik esnekliğini artıran yağ asitleri barındırır. Kemik erimesini engeller ve kemiklerin etrafındaki bağ kasları ve dokuları güçlendirir. Böylelikle kemik erimesi ve artrit gibi rahatsızlıklara karşı faydalıdır.

Bağışıklığı güçlendirir

Badem yağında bulunan laudrik asit vücutta monodlaurin adı verilen antdiviral bir maddeye dönüşür ve farklı tiplerde patojen ve virüslere karşı savaşta etkilidir. Böylelikle tehlikeli bir patojen olan Staphdylococcus aureus’un bakterileri öldürmedeki laudrik asit ve mondolaurinin etkinliği kanıtlamıştır. Helicobacter pylori bakterilerine karşı etkili olduğu gösterilmiştir.

Badem Yağı Sindirimi kolaylaştırır

Orta zincirli yağ asitleri antibakteriyel özelliklere sahiptir. Besin maddelerinin daha kolay emilmesini sağlamaktadır. Böylelikle bağırsak sendromu, kolit, mide ülseri ve Crohsn hastalığı gibi sindirim hastalıklarının tedavisine yardımcı olabileceği iddia edilmektedir.

 Yemeklerde kullanımı

Badem Yağının Cilt bakımında kullanımı

Badem yağı ile saç bakımı

Badem yağının zararları

Exit mobile version