Site icon Helal Platform

Anne ve Çocuk Sağlığı

20220703 200240 0000

20220703 200240 0000

Bir ülkenin geleceği çocuklardır. Çocukların hastalanması yetişkinlere oranla daha fazladır. Anneler çocuklarına gelişiminin her aşamasında yanında olup, çocuğunu koruyup kollamalıdır. Annelerin koruma içgüdüsü bebek karnına düştüğü andan itibaren gelişir. Anne ne kadar iyi, sağlıklı olursa çocuğun gelişimi de o denli sağlıklı olur. Anne ve çocuk sağlığı Türkiye de çok önemli bir yere sahiptir. Türkiye de bulunan sağlık kuruluşları özellikle Aile Hekimliği tarafından kadının hamile kalma aşamasından itibaren hem anneyi hem de bebeğin sağlığını yakından takip edip gerekli olan kontrolleri, aşıları ücretsiz olarak hizmet vermektedir. 2019 yılı Halk Sağlığı teması olarak ‘’Anne ve Çocuk Sağlığı ‘’ olarak belirlenmiştir.

Gebelik öncesi anne adayının sağlığı

Türkiye de çiftler evlilik aşamasında sağlık raporu alırlar. Bu sağlık raporunda çiftler arasında kan uyuşmazlığının olup olmadığına bakılarak evliliğe bir engelin olup olmadığına bakılır. Akraba evliliği, cinsel yolla bulaşabilecek enfeksiyonlar, korunma yolları gibi konularda sağlık kuruluşları tarafından çiftlere bilgi verilmektedir.

Anne adayı olan kadınların sağlıklı olması son derece önemlidir. Sigara ve alkol tüketmeyen, düzenli olarak spor yapan ve sağlıklı beslenen kadınların yaşam düzeyi daha iyidir. Bu hem aile hayatına hem de anne olmak isteyen kadının üreme fonksiyonlarına etki edeceği için hamile kalma olasılığı daha yüksektir.

Gebelik aşamasında Anne ve Çocuk Sağlığı

Gebelik döneminde anne adayları düzenli olarak kendini çok fazla yormadan yürüyüş yapıp sağlıklı besinler tüketerek hem kendi vücudunu korumalı hem de bebeğini sağlıklı bir şekilde dünyaya getirmek için çaba sarf etmelidir. Bebek anne karnında iken anne ne kadar düzenli besin tüketip sigara alkol gibi zararlı gıdalardan uzak durursa bebeğin anne karnındaki gelişimi de sağlıklı olur. Hamile kadın düzenli olarak doktor takibini yapmalı, doğuma yaklaşan zamanlarda kan ilacı gibi takviye edici ilaçlar, vitaminler kullanılmalıdır.

Doğum sonrası anne ve çocuğun sağlığı

Doğumdan sonra anne bebeğini beslemek zorundadır. Bebeğine en önemli besin olan anne sütünü vererek bebeğin beslenmesi, bebeğin gelişimi için çok önemlidir. Anne sütünü arttırmak için anneler sağlıklı yiyecekler yiyip, kendini soğuktan koruması gerekir. Anne sütünü artırıcı olarak bilinen hurma, incir, süt gibi anne sütünü artırıcı yiyecekler tüketmesi annenin kendisini doğumdan sonra hızlı bir şekilde toparlamasını aynı zamanda bebeğin gerekli olan vitaminleri doğrudan anne sütünden almasını sağlar. Yeni doğan bebekler korumasız ve güçsüz oldukları için hastalanması çok yüksektir. Bu yüzden bebeği üşütmemek için kalın giydirilmeli özellikle baş bölgesi ve ayaklarına dikkat edilmelidir.

Anne ve çocuk sağlığı aslında birlikte düşünülmesi gereken bir olgudur. Anne ne kadar iyi, sağlıklı olursa çocukta o derece sağlıklı olacaktır. Çocuğun bakımıyla anne sorumludur. Anne bebeğin karnına düşmeden önceki zamandan çocuğun dünyaya geldikten sonraki her aşamasında rolü vardır.

Anne ve çocuk sağlığı hakkında hem ülkemizde hem de dünyada birçok kuruluş tarafından seminerler verilmektedir. AID Uluslararası Doktorlar Derneği tarafından anne ve çocuk sağlığı hakkında ücretsiz olarak hizmet vermektedir. Ayrıca mülteci ve sığınmacılara özel olarak Boğaziçi Üniversitesi tarafından Anne Bebek Destek Projesi adı altında geliştirilen proje ile hamileliğin 7 ayından itibaren anne adayına psikolojik destek verilmektedir. Bu psikolojik destek aynı zamanda doğumdan sonrada devam etmektedir ayrıca 0-3 yaş arasındaki çocukları da yakından takip eden bu proje ile çocuklara her ayına uygun olacak şekilde oyuncaklar getirilerek çocuğun gelişimine yardımcı olunur aynı zamanda çocuk gelişimi hakkında bilgileri annelere aktararak annelerin bilgilendirilmesi amaçlanmıştır.

 

 

Exit mobile version