Site icon Helal Platform

Fırın içi nasıl temizlenir?

firin ici nasil temizlenir

firin ici nasil temizlenir

Yemek pişirirken sıçrayan yağlar ve dökülen yemekler fırınımızda çıkması zor kirlere neden olabliyor. Özellikle dökülen yemek ve sıçrayan yağların birkaç kullanımdan sonra tamamen yanarak iyice zorlaştığını görüyoruz.

Fırını temizlerken kullanacağımız deterjan
Deterjanlar çeşitli olarak bulunabilmektedir. Fırın için genellikle yağ çözücü spray köpüklü deterjanlar kullanılması uygun olur. Ancak bunu bulamadıysanız yağ çözücü mutfak krem deterjanlardan kullanabilirsiniz.

Fırının içini temizleme işlemi
Fırın ılıkken veya tam soğuduğunda temizleme işlemine geçmelisiniz. Çok sıcakken bunu yapacak olursanız kullanacağınız bez veya temizlik kreminin yanarak kokusunun fırınınızda kalma ihtimali bulunmaktadır.

Yağ çözücüyü iyice uygulayın. Sonrasında bir saat kadar veya vaktiniz varsa birkaç saat bekleterek yağların ve yemek artıkların çözülmesini bekleyin.

Yeterince beklemişse yağların çözüldüğünü görebilirsiniz. Bulaşık süngerinin tersiyle bastırarak iyice silin. Siyah lekeler kaldıysa mutfak kremi ile biraz bastırarak ovalayın. Ama yeterince bekletmiş olursanız tamamen çözüldüğünü göreceksiniz. Tabi bunun için yağ lekelerinin çok eski olmaması gerekir. Bir zaman sonra metal ile bütünleşip metalin formunu bozduğu için leke olmaktan çıkıp pas olabiliyor.

Temizledikten sonra ne yapmalıyım?
Fırının içini temizledikten sonra mutlaka iyi bir şekilde durulama bezi ile durulayın. Duruladıktan sonra kullanmadan önce en az 12 saat boyunca bekletin. Bu 12 saatte yemek pişirmeyin pişirecek olursanız kısa devre ve elektrik çarpma riski ile karşılaşabilirsiniz. Kullanma kılavuzunda da fırınınızın özelliğine göre kaç saat bekletmeniz gerektiği konusunda bilgi yer alacaktır. Bunu yapmanızın nedeni fırını temizlerken ıslaklığın herhangi bir elektrik temasına neden olup sizi elektrik çarpma riski veya kısa devreden koruması içindir.

Bekleme zamanınız geçtikten sonra en yüksek derecede fırını 40 dakika kadar boş çalıştırırsanız kullandığınız deterjanın kokusunun yemeklerinize sinmesinin önüne geçmiş olabilirsiniz.

Fırın 40 derecede ısıtılıp tamamen soğuduktan sonra içini çok hafif nemli bir bezle tekrar silinerek kullanıma alınabilir.

Fırın içi temizliğinde püf noktalar
1- Çok fazla yemek ve yağ lekesi kalmadan sık sık temizlik yapın ki kirler zorlaşmasın.
2- Fırını sıcakken silmeyin. En ideali soğumaya yakın ılık kıvamdır.
3- Bulabilirseniz sprey yağ çözücü kullanın.
4- Yağ çözücüyü uyguladıktan sonra en az 1 saat bekleyin.
5- Durulamayı iyi yaparsanız yemeklere deterjan kokusu sinmez.
6- Bütün işlem bittikten sonra fırını boş çalıştırın.

Exit mobile version