Site icon Helal Platform

İkindi namazı nasıl kılınır?

ikindi namazi nasil kilinir

ikindi namazi nasil kilinir

İkindi namazı toplam sekiz rekât olarak kılınır. İlk olarak 4 rekât sünnet kılınır. İkindi namazının sünnetinin zaman zaman terk edilmesiyle alakalı kafa karışıklıklarının giderilmesi için şöyle bir açıklama yapabiliriz.

Sabah ve öğlen namazlarının farzlarının önünde sünnet kılınmasını Peygamberimiz düzenli uygulamış ve kılınmasını söylemiştir. İkindi ve yatsı için bu anlamda net bir teyit bulunmamakla beraber zaman zaman kılındığı bilinmektedir. Sünnetlerin terk edilmesi sünnettir gibi bir ifade yoktur. Şeytanın namazdan soğutmak için soktuğu bu fesada izin vermemek namazlarımızı doğru ve eksiksiz kılmak önemlidir.

İkindi Namazının Sünneti 4 rekattır.

Sayfa İçeriği

İkindi Namazı niyet ve başlama tekbiri

“Niyet ettim Allah rızası için İkindi namazının dört rekat sünnetini kılmaya” diye niyet edilir.
“Allahu Ekber” diyerek İftitah Tekbiri alınır ve namaza başlanır. Böylelikle namaza ve dahi ilk rekata başlanmış olunur.

İkindi Namazı Sünnet 1. Rekât nasıl kılır?

Namaz kılınışı daha iyi anlaşılması için kıyam, rüku ve secde nasıl olur görseller ile örneklendirilmiş hali aşağıda yer almaktadır. Daha detaylı öğrenmek için en altta video ile anlatım mevcuttur.

İkindi Namazı Sünnet 2. Rekât nasıl kılır?

İkindi Namazı Sünnet 3. Rekât nasıl kılır?

İkindi Namazı Sünnet 4. Rekât nasıl kılır?

Ayakta duruş erkekler için bu şekilde olmalıdır. Eller göbek üzerine şekildeki gibi bağlanmalıdır. Hanımlar göğüs yukarısına bağlar.
Rüku şekli
Secde şekli
Namazda oturuş şekli.
Sağ omuza ve sol omuza selam verme şekli

İkindi Namazının Farzı 4 rekattır.

İkindi Namazı Farz 1. Rekât nasıl kılır?

İkindi Namazı Farz 2. Rekât nasıl kılır?

İkindi Namazı Farz 3. Rekât nasıl kılır?

İkindi Namazı Farz 4. Rekât nasıl kılır?

İkindi namazına ilişkin notlar:

İkindi namazı sekiz rekat olarak kılınmaktadır. 4+4 olarak iki parça şeklinde kılınır. İkindi namazının sünneti ile yatsı namazının sünneti aynı şekilde kılınır. İkindi namazının 4 rekat sünnetini bazen insanların terk ettiklerini görebilirsiniz. İkindi namazının sünnetini bazen zaruri durumlarda vs. terk edilebilmektedir. Bu kural yatsı namazının sünneti için de geçerlidir. Ancak diğer namazların sünnetini terk etmek gibi bir durum söz konusu olamaz.

İkindi namazı ne zaman kadar kılınır?

İkindi namazının vaktini kaçırmak konusunda dikkatli olunmalıdır. Diğer namazların vakitleri kendinden sonraki ezan saatine kadar kılınabilirken ikindi namazı ve sabah namazı için kerahat vakitleri dikkate alınmalıdır. İkindi namazı kerahat vakti girdikten (akşam namazına 45 dakika kalana kadar) sonra kılınamaz.
İkindiden sonra, güneşin sarararak göz kamaştırmaz duruma geldiği andan başlayıp, güneş batıncaya kadar süren vakit de kerahet vaktidir bu vakitte herhangi bir namaz kılmak mekruhtur. Demek oluyor ki ikindi namazını güneş ışınlarının sararmakta olduğu sıralara kadar geciktirmemeli, kerahet vaktine bırakmamalıdır. Kısacası güneş doğarken, tepedeyken ve batarken namaz kılınmaz.

Exit mobile version