Her geçen gün yenilenen ve farklı ürünlerle gündeme gelen zücaciye sektöründe “kemik” şüphesi başladı. Yemeğin daha farklı lezzette pişmesi için kullanılan kemik helallik konusunda tehlike arz ediyor mu? Tabaklardaki kemiklerde domuz eti kullanılmış olabilir mi? 2014 yılında ilk kez gündeme getirdiğimiz ve araştırmasını yaptığımız bu konu hakkında son zamanlarda yine sorular gelmeye başlayınca haberimizi tekrar yayınlamak istedik.
Porselen tabaklarda kullanılan kemik tozlarını sizin için araştırdık.
Araştırmanın neticesi olarak bu tabaklar ile ilgili net bir şey söylemek mümkün olmasa da şüphelerimizi biraz da olsun giderebilecek bulgulardan bahsedeceğiz.
Firmaların kemikleri nerden getirdiği önemli bir sorun. Ürünlerini kendi imal eden de var yurt dışından getiren de. Yurt dışında ise genellikle Çin’de yapılan ürünler karşımıza çıkıyor. Çinlilerin kedi köpek bile yediği düşünülürse domuz kaynaklı kemik araştırması yapmak için çok çaba sarf etmeye de gerek kalmıyor.
Sığır kemiklerinden üretilen tabaklar ne kadar güvenilir?
Burada sorgulanması gereken elbette kemiklerin elde edildiği sığırların helal kesim olup olmadığı. Yani bir laboratuarda inceleme yapılırsa domuz kemikleri ayırt edilebilir. Sığır kemiği olup olmadığını anlayabilirsiniz ama sığırın helal kesim olup olmadığı da muamma olduğu için laboratuarda araştırmak net bir sonuca götürmeyecektir.
Tabaklara konulan yemekler kemikle temas ediyor mu?
Konu ile ilgili görüştüğümüz bir üretici firmadan şu bilgileri aldık: “Tabaklar yapılırken kemikler 1000 derece sıcaklıkta kül haline getirilip daha sonraki işlemlerde tabak şekli veriliyor. Üzeri ise (parlak olan yüzey) sır maddesi ile kaplanır. Sır maddesinde kemik bulunmadığı için tabaklara koyacağınız yemekler kemik ile temas etmez. “