Site icon Helal Platform

Helal Ve Helal Olmayan Kesim/ Gimdes Helal Sertifikası

png 20220704 223234 0000

png 20220704 223234 0000

Helal Ve Helal Olmayan Kesim/ Gimdes Helal Sertifikası

İslam’a göre çeşitli kurallara uymayan ürünler  helal ürün sayılmaz. Bunun belli başlı kuralları ve kaideleri vardır. Özellikle bizim toplumumuz bu konuya hassas yaklaşır bu sayede dikkatle tüketim gerçekleştirirler. Kandırılmış hissetmek istemeyen bireyler helal ürün sertifikasına dikkat ederler. Ülkemizde bu konuda öncü olan firmaların başında Gimdes Helal Sertifikası gelir. Gimdes, ürünleri denetleyerek helal olup olmadıklarına karar vererek tabiri caizse teste tabi tutar.

Gimdes Helal Sertifikası

Gimdes Helal Sertifikası, firmaların gıda ürünlerini inceler ve buna göre sertifika verir. Her yıl sitesinde veya çeşitli platformlarda bu ürünlerin listelerini açıklar. İnsanlar bu sayede buradan takibini gerçekleştirir. İstedikleri ve diledikleri ürünlere bakarak tüketim sağlarlar. Gimdes dilediğinde gıda sertifikasını iptal etme hakkına sahiptir. Helal Güvence Sistemi adı verilen sistemde gerekli aykırı durumlarda ürün sertifikası iptal edilirken, gerekli prosedür uygulandığında sertifika verilir. Gimdes açılımı olarak Gıda ve İhtiyaç Maddeleri Denetleme Ve Sertifikalama Araştırma Derneği olarak karşımıza çıkar. Bu sayede çeşitli ürünleri ve gıdaları denetleyerek tüketicilere yardımcı olurlar. Gimdes Helal ürün sertifikası almak isteyen kişiler öncelikle başvururlar. Denetimler sayesinde sertifika alabilirler. Genellikle et ve tavuk ürünleri üzerinden helallik ihtimali araştırılır. Çünkü sebze ve meyve içeriklerinde pek değişik durumlar yaşanmaz. ISO 22000 gıda yönerge kodu sertifika yönetiminde önemli yere sahiptir. Bu kodlar bireylerin ve kurumların aldığı türü ve çeşitli ayrıntıları belirtir.

Helal Kesim

Özellikle hayvan kesiminde helal kesim karşımıza çıkar. Bunun sebebi ise bazı firmalar hayvanları İslami şartlar yerine getirmeden keserler. Yani İslami kesime uygun olması gerekir. Kurban bayramında bu kesim örneğini görürüz. Fakat helal kesim yapmayan yerler hayvanı direk canlı halde keserler. Bu firmalar hayvanın kanı etinde olunca lezzetli olduğunu savunur. Buda İslam’a ters düşer. Normal şartlarda Bismillahirrahmanirrahim diyerek ve usulüne uygun kesilmelidir. Hayvanın yemek borusu ve şah damarı usulüne uygun kesilmelidir. Aksi halde hayvan mundar olur. Bu da İslam’a uygun düşmez. Ülkemizde elektroşok caiz midir? Sorusu da merak edilir. Hayvan elektroşok ile bayıltıp kesilir mi diye merak edilir. Bu konuda diyanet işleri belli açıklamalar yapmıştır. Bu açıklamalarda caiz olduğu görülür. Hayvan elektroşok ile bayıltıp kesildikten sonra caiz sayılır. Fakat ülkemizde bu sistem pek kullanılmaz. Ama yine de merak edilir. Sizlerde kurban keserken bu konulara dikkat etmeniz gerekir.

Tavuk eti veya tavuk kesimi konusunda helal ürün merak edilir. Tavuk kesimi helal kesime dahil midir? Sorusu araştırılan ve merak edilen konulardandır. Tavuklarda iki çeşit kesim olur. Kuru yolma veya ıslak yolma yöntemi vardır. Kuru kesim yönteminde tavuğun tüy dibi buharlaştırılarak yolunmaktadır. İkinci yöntem olan sulu kesim de ise tavuğun tüy dibi sıcak su ile yumuşak hale getirilerek kesim işlemi yapılır. Yapılan araştırmalara göre iki kesimde helal kesim olarak karşımıza çıkar. Bu sebeple iki yöntemde tercih edilir. İki yolma işleminin de bir negatif tarafı yoktur.

Balıklar ve su canlıları içinde çok geniş durumlar yoktur. Balıklar suyun altında öldürüldüğü zaman helal kesim sayılmaz. Hayvana zarar verilir. Bu nedenle balıklar dışarıda yani karada öldürülmelidir. İslam da bu konuda çok yaygın bir konu olmasa da genellikle bu tarz balık avlanması yapılır. Ağa takılan balıklar hallere gider. Balıkçılar satışa çıkarır veya keserler. Bu sebeple kurallara aykırı olmamaktadır. Çok uygun olmayan durumlara pek rastlanmaz. Fakat yine de bir hayvan sever olarak dikkat etmek gerekir.

Exit mobile version