Site icon Helal Platform

Akdeniz Toros Tavuk Firmasının GİMDES Helal Sertifikası Var mı?

helal tavuk

helal tavuk

S.a. Sayın yöneticiler, Akdeniz Toros tavuk firmasını GİMDES’ten helal sertifikalı olarak biliyordum ama bütün araştırmalarım neticesinde helal sertifikasını bulamadım. GİMDES sitesinde iptal edilenler kısmında da yer almıyor. Sertifikası yoksa güvenebilir miyiz? Bilgi verebilir misiniz?
Umut Erdinç

Aleykumselam Umut Bey,
Akdeniz Toros Tavuk Firmasının GİMDES Helal Sertifikası bulunmamaktadır. 2013 yılında helal sertifikası almıştı lakin birkaç yıl önce vazgeçerek ürünlerini GİMDES denetiminden uzaklaştırmıştır. Bilindiği kadarıyla şu an herhangi bir helal sertifikası yoktur.

Sertifikası yoksa güvenebilir miyiz?

Bizim bir ürüne helal anlamında güvenilir diyebilmemiz için bütün üretimine, kuru yolum olmasına, kesimine tamamen vakıf olmamız gerekir. Biz bütün firmaların üretim aşamalarını kontrol edemeyeceğimiz için ancak güvenilir bir denetim mekanizması tarafından onaylanan ürünlere kefil olabiliriz.
Türkiye’de birçok helal denetim sistemi neticesinde helal sertifikalama hizmeti veren en önemli kurumlardan biridir GİMDES. Helal hassasiyeti olan vatandaşların güvenini kazanmış, helal denetim işini titizlikle yaptığını ispatlamış, helale aykırı en küçük bir yanlışında firmaların gözün yaşına bakmayıp helal sertifikası iptal etmiş bir kurumdur. Söz konusu firma neden GİMDES sertifikasından vazgeçmiş buna bakmak lazım.
Firma web sitesinde helallik konusuyla alakalı “Helal sertifika ticarete alet ediliyor” ara başlığıyla bir yazı yayınlamış. Burada GİMDES’i hedef alan bir içerik mevcut olmamakla birlikte helal sertifikası alan bütün firmaları töhmet altında bırakacak içerikler yer almaktadır. (BKZ- Helal sertifikalı tavuk firmaları)

Helal konusu ticarete alet ediliyor mu?

Helal sertifikasının ücret karşılığında verilmesi hep tartışılan bir konudur. Ancak basit ve net bir şekilde izah edilmesi gerekirse denetim süreci zorlu ve emek isteyen bir süreçtir. Denetimler, incelemeler, laboratuar testleri, personel giderleri gibi kalemleri düşünülürse bir ücretlendirmenin zaruri olacağı görülebilmektedir. Bu gibi bazı firmalar helal sertifikasının ticarete alet edildiğini iddia etmekle birlikte zaruri olmayan diğer birçok kalite belgesini kat kat fazla ücretler ödeyerek alıp sitesinde yayınlıyorlar.
Eğer gerçekten emin olmak istiyorsak denetiminden emin olacağımız firmaları tercih etmeli, “ben yaptım helal oldu” mantığıyla yürüyen sitemin geçmişte sofralarımızın başına neler getirdiğini göz ardı etmemelisiniz.

Exit mobile version