Vanilya aromalı bazı yiyeceklerde kullanılan kunduz hayvanının anal salgılarından elde edilen kunduz yağı (Castoreum) FDA tarafından sağlıklı ve doğal yiyecekler sınıfında yer alıyor.
Vanilya aromalı bazı yiyeceklerde kullanılan kunduz hayvanının anal salgılarından elde edilen kunduz yağı (Castoreum) FDA tarafından sağlıklı ve doğal yiyecekler sınıfında yer alıyor.
HELAL PLATFORM ÖZEL – Kulağa çok kötü gelse de, kunduz yağı Amerikan Gıda ve İlaç Derneği (FDA) tarafından GRAS, yani genel olarak zararsız olarak tanımlanmış ve “doğal aroma” olarak listede yerini almıştır. Helal tüketim kaygısı olan Müslüman toplumlar için risk oluşturan bu katkı maddesi, sıklıkla pişmiş gıdalarda vanilya yerine kullanılır. Bunun yanı sıra, alkollü içeceklerde, parfümlerde, pudinglerde, dondurmalarda, sigara sektöründe, şekerleme ve sakızlarda da kullanılmaktadır.
Türkiye’de hangi ürünlerde kullanıldığı konusunda henüz bir bulgu yok. Türkiye’de ilk kez Helal Platfom’da okuyacağınız bu haber sonundaki paylaş butonlarından lütfen paylaşmayı ihmal etmeyiniz.
Castoreum, kunduz hayvanının sarımtırak anal salgısıdır. Hayvanların birçoğunda kendi bölgelerini işaretlemek için koku kullanma uygulaması olduğunu bilirsiniz. Bunu birçok hayvan idrarı ile yaparken kunduzlar sadece bölge işaretlemeye özel diğer hayvanlardan farklı bir salgı ile yaparlar. Kunduzlar, bölge kokusunu almak için idrarla birlikte “castoreum” kullanırlar. Aşağıda detaylı anlatımıyla okuyabileceğiniz Castoreum (kunduz yağı) gıdadan kozmetiğe birçok alanda kullanılmaktadır.
Her dişi ve erkek cinsiyetteki kunduzda bir çift castor kesesi ve bir çift anal bez bulunur. Bu bezler pelvis (göbek ile kasık arasında kalan bölge) ile kuyruk tabanı arasındaki derinin altındaki iki boşlukta bulunur. Cast, hücresel düzeyde gerçek bez (endokrin veya ekzokrin) değildir, dolayısıyla prepozere bezler olarak bu yapılara yapılan “bez” tabiri yanlış olacaktır. Castor keseleri koku salgısı türüdür.
Bazı parfümlerde esans olarak ve bir de gıda katkı maddesi olarak kullanılan castereumun genel kullanım alanları şöyle:
Parfüm Castoreum (Kunduz yağı) Kullanımı
Parfüm yapımında “kurutulmuş” diye tabir edilen kunduz yağı (Castoreum) kullanılır. Teneke kutularda genelde iki ya da daha fazla yıl saklanarak yıllandırılmak suretiyle çiğliğinin dağılması ve olgun bir hammadde oluşumu tamamlanır.
Castoreum’un tıbbi kullanımı
Batı dünyasında herhangi bir tıbbi makam makam, castoreum’u herhangi bir tıbbi durum için önermiyor. Baş ağrısı , ateş ve histeri gibi pek çok rahatsızlığın tedavisi olarak, 18. yüzyılda kullanıldığı bilinmektedir. Romalılar castoreum yakarak üretilen dumanın kürtaja neden olabileceğine inanıyorlardı. Paracelsus, castoreumun epilepsi tedavisinde kullanılabileceğini düşünmüşse de tıbbi bir ilerleme kaydedememiştir. Castoreum ayrıca bir analjezik , anti-inflamatuvar ve antipiretik olarak kullanıldığı dönemler olmuştur.
MS 1. yüzyılda Yunanlılar tarafından formüle edilen bir tıbbi karışımla Castoreum zehirlenme için bir panzehir olarak da kullanılmıştır.
Gıdalarda Castoreum Kullanımı
Amerikan Gıda ve İlaç Derneği (FDA) tarafından “GRAS”, yani genel olarak zararsız olarak tanımlanmış ve “doğal aroma” olarak listede yerini almıştır. Kunduz anal salgısı olarak bilinen bu katkı maddesi, genellikle pişmiş hazır gıdalarda vanilya yerine kullanılır. Bunun yanı sıra, alkollü içeceklerde, pudinglerde, dondurmalarda, şekerleme ve sakızlarda da kullanılmaktadır
1965 yılında, Aroma ve Ayıklama Üreticileri Derneği’nin GRAS programı (FEMA 2261 ve 2262) castoreum özütü ve kastor sıvısını güvenilir listesine ekledi.
Müslüman ülkelerde ise helal sertifikalama kuruluşları kunduz anal salgısından imal edilen kunduz yağı (castoreum) maddesini onay vermemektedir. (BKZ kunduz yenir mi? helal midir?)
Birçok batı ülkesinde vanilya aroması alternatifi olarak çeşitli gıdalarda katkı maddesi olarak kullanılan castoreum ürünü katkı listelerinde genellikle “doğal tatlandırıcı” sınıflandırmalarında yer almaktadır.
Genellikle gıdalarda ve içeceklerde kullanımı İslami açıdan sakıncalı olan bu madde Müslümanlar için risk oluşturmaktadır. Genellikle vanilya tadının alternatifi olarak kullanılırken aynı zamanda ahududu ve çilek aromasının bir parçası olarak da kullanım alanları vardır. Gıda endüstrisinde vanilin olarak yıllık castoreum kullanımı 2,6 milyon doların üzerindedir.
Castoreum’un Diğer kullanım alanları
Castoreum genellikle gıda alanında kullanılması ile birlikte aroma verici olması nedeniyle sigara sektöründe de kullanılmaktadır. Kullanıldığı sigaranın tadına ve kokusuna katkıda bulunur. Ayrıca nargile sektöründe de yine aroma verici olarak kullanımı bilinmektedir.
Kaynak: Helal Platform