Site icon Helal Platform

İslami Finans Kaideleri ile Yönetilen  Dünya Ülkeleri

20220609 151159 0000

20220609 151159 0000

İslamiyet’in belirlediği Finans kaideleri son derece açık bir şekilde Fıkıh kitaplarında yer alıyor. Bu kaideleri uygulayan bazı ülkeler olduğu gibi uygulamayı tercih etmeyen bazı ülkeler de var. Bazı kişilerin bu modelin artık işlevsiz olduğuna dair yanılgıları var. Ancak bu yanılgılar çoğu zaman son derece anlamsız. Çünkü İslam Ülkelerinde Ekonomi, düzgün bir şekilde işlemiyor. Bu ülkelerden yola çıkarak bir çıkarım yapmak mantıksız olacaktır. Özellikle de İslami Finans ile ilgili bilgi sahibi değilseniz, bu yanılgıya sizler de kapılabilirsiniz.

İslamiyet’in Finans ve Ekonomi alanlarına bakışıyla ilgili daha derin bir bilgi sahibi olmak ister misiniz? Öyleyse ilk olarak “Şeriat Kurallarına Göre Düzenlenmiş İslami Ekonomi Modeli” başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz. Daha sonra ise Ekonomi kategorimize göz atabilirsiniz. Sitemizin bu bölümlerinde yer alan bilgiler aracılığı ile hızlı bir şekilde İslami Ekonomi Modeli ile ilgili bilgi alabilirsiniz. Ayrıca çok kısa bir süre içerisinde bu modelin tutarsız olduğunu söyleyenlerin ne kadar haksız olduklarını fark edebilirsiniz.

Bu yazımız içerisinde İslami Finans Kaideleri ile Yönetilen Dünya Ülkeleri ile ilgili olarak hızlı bir inceleme yapacağız. Ancak şunu belirtmeden geçmeyelim: Bazı ülkelerin bu anlayışı temel alıyor olması tam olarak uygulayabildiklerini göstermiyor. Birçok ülke hakkını vererek bu düzeni uygulayamıyor. Hatta önemli bir kısmı ise sömürülmekten hala kurtulabilmiş değil. Bu nedenle söz konusu ülkelerin başarısız olmasından yola çıkarak modelin başarısız olduğu sonucuna varmak yanlış olacaktır. Şimdi, söz konusu ülkelere bir göz atalım.

İslami Finans Kaideleri ile Yönetilen  Dünya Ülkeleri

Bu ülkeler ile ilgili listeyi aktarmadan önce şunu belirtmek gerekiyor. İslami Ekonomi Modeli ve İslam Ülkelerinde Ekonomi anlayışı tam olarak Şeriat kurallarına dayanmaktadır. Buradan yola çıkarak şunu söyleyebiliyoruz: Bir ülke de şeriat var ise o ülkede bu model uygulanmaktadır. Peki, bu ülkeler hangileri?

  1. Suudi Arabistan: Suudi Arabistan, Şeriat kurallarını sıkı sıkıya uygulayan ülkelerden bir tanesi. Ekonomi anlayışı da tabi ki de İslamiyet’e son derece uygun ve zaten zengin bir ülke. Ancak yine de Suudi Arabistan, Amerika baskısından kurtulmayı başaramamış durumda. Birçok konuda Amerika’ya bağlı olarak hareket ediyorlar. Bu nedenle çoğu zaman İslami Ekonomi Anlayışının hakkını vermek konusunda yeterli değiller.
  2. İran: Despot bir ülke olması ile bilinen İran, birçok ülke tarafından dışlanıyor. İslam ülkelerinin önemli bir kısmı ile farklılıkları var ve bu nedenle de sorunlar yaşadıklarını ifade edebiliyoruz. Yine Suudi Arabistan gibi Amerika Birleşik Devletleri baskısını derinden hisseden ülkelerden bir tanesi. Bundan kaynaklı olarak da İslami Finans anlayışını bazı zamanlarda tam olarak uygulayamıyorlar. Şeriat konusunda da tepkiler oldukça büyük olduğundan dolayı hapis cezaları ile yetinmeyi tercih edebiliyorlar.
  3. Afganistan: Günümüzde Taliban’ın yönetimi ele geçirmesi ile birlikte Afganistan’da Şeriat anlayışını tam olarak sürdürmeye başladı. Ancak eğitim düzeyi oldukça düşük ve ekonomi hakkında çok az şey bilen insanlara sahipler. Bu nedenle ekonomi modeli ile ilgili en ufak bir fikre sahipmiş gibi görünmüyorlar! İşte tam olarak bundan kaynaklı bir şekilde insanların İslami Ekonomi Modeli ile ilgili olumsuz yargılara sahip olmasına yol açıyorlar. Ne yazık ki İslam Ülkelerinde Ekonomi büyük ölçüde bu şekilde ilerliyor.
  4. Pakistan: Bugünlerde ülkemize oldukça fazlaca göç veren Pakistan’da benzer bir durumda! Ekonomi modelini uygulayabilmek adına çalışıyor olsalar da bu konuda oldukça başarısız durumdalar.
  5. Katar: Birçok İslam ülkesinin aksine ekonomi konusunda daha donanımlı olsalar dahi ABD baskısından ve Orta Doğu içerisinde yaşanan olaylardan sıklıkla etkilenen Katar da iyi sonuçlar alamıyor.

 

Exit mobile version