Site icon Helal Platform

E-Ticaret Nedir? Amacı ve Dezavantajları Nelerdir?

E-Ticaret Nedir?

Evrensel dünya ekonomisinde ticaretin yeri büyüktür. Gelişen teknoloji sayesinde ticarette evrilmiştir. Evrilen ticaret E-ticaret şeklini benimser. Sanal ve internet üzerindeki bu model binlerce hatta milyarlarca para döngüsüne sebebiyet verir. Buda dünya da ve ülkemizde E-ticaret ile ilgili araştırmanın önemini ortaya koyar. E-Ticaret, ürün ve hizmetlerin satış, reklam, dağıtım ve çeşitli ödeme seçenekleriyle internet siteleri üzerinden ticaret yapılması ve sipariş vermek gibi işlemlerinin online sistemler üzerinden yapılmasıdır. Kısacası e-ticaret; geleneksel ticaretin internet ortamında veya mobil olarak yapılmasıdır. İnternet üzerinden ve sanal üzerinden satış olarak özetle belirtilebilir.

 

E-Ticaret Amacı ve Dezavantajları

  E-ticaretin asıl amacı kullanıcıların hızlı ve kolay bir şekilde alışveriş yapmasını sağlamaktır. Ürünlerin ve hizmetlerin müşteriye hızlı bir şekilde ulaştırılabilmesi, kullanıcıyı yormadan kolay bir şekilde alınabilmesi, satın alma süreçleri için güvenliğinin sağlanabilmesi, e-ticaret sisteminin alt yapısının güçlü ve gelişime açık olması e-ticaret ’in öncelikli amaçları arasında bulunmaktadır. Böylece kullanıcılar mutlak imkânların çoğunluğuna kanaat getirir ve e-ticaret yöntemini benimseyerek kullanabilirler. E-ticaretin en temel amacı da budur.

   Dünyanın doğal bir sınırı olduğu için aslında pazarın, yani şirketler olarak büyüyebileceğiniz alanın da bir sınırı bulunmaktadır. Ancak e-ticaret, gelişmiş lojistik ve tedarik zinciriyle beraber bu sınırları neredeyse tamamen ortadan kaldırmaktadır. Aynı pazara tekrar tekrar ve çok kısa bir zamanda satış yapma imkânı sunmaktadır. Üstelik dijital araçların artmasıyla beraber pazarlama yöntemleri de sürekli gelişiyor. E-ticaretin faydaları ve avantajlarına müşterilerin ve satıcıların açısından bakılacak olursa,

E-ticaret sayesinde müşterilerin avantajları Ürün bilgilerine ayrıntılı ve tam olarak ulaşabilmek. Ürünler arasında fiyat karşılaştırması yapabilmek. Hızlı ve kolay bir alışveriş deneyimi yaşamak. Çeşitli kanallardan ürün yorumlarını takip edebilmek. Birçok üründe indirimli fiyatlara ulaşabilmek. Geniş ürün çeşidi arasından seçim yapabilmek. Dünyanın pek çok bölgesinden ürün ve hizmet alışverişi yapabilmek. Kampanyaları kolayca takip edebilmek. İade güvenceleri varsa güvenle alışveriş yapabilmek. İstedikleri her an mağazaya ulaşabilmek. Kendileri dışında bir alıcıya kolayca ürün gönderebilmek.

  E-ticaret sayesinde satıcıların avantajları; 7/24 açık bir mağazaya sahip olmak. Hâlihazırda e-alışveriş alışkanlığı kazanmış ve de büyümekte olan geniş bir alıcı kitlesine ulaşmak. Pazarlama fırsatları sonsuz bir alandan yararlanabilirler. Ürünlerini dikkat çekici bir şekilde müşterilere sunabilmek. Fiziksel mağazalara kıyasla çok daha masrafsız şekilde süreci yönetebilmek. Hedeflenen müşteri kitlesine kolayca ulaşabilmek. Düşük sermayelerle ticaret yapmaya başlayabilmek. Zamanı çok daha verimli kullanarak fiziksel mağazanın ulaşabileceği maksimum satış kapasitesini dahi aşabilmenize yarar. Müşteri iletişimi ve güvenini kolayca geliştirebilmek. Küçük ve orta ölçekli işletmeler için e-ticaret, ticarete başlama ve büyütmenin en hızlı yollarındandır.

 

E-Ticaret Modelleri ve E-Ticaret Sitesi

 Bir E-Ticaret sitesine gelen kullanıcıların ilk önceliği sitede bulunan ürünler ve hizmetler olmalıdır. Kullanıcının aklını karıştırmadan, düzen içinde ürünleri sunarak alışverişi kolay hale getirmek önemlidir. E-ticaret sitesi tasarımında online kullanıcıların beğenisini kazanmak için sadelik, kullanım kolaylığı ve işlevselliği ön planda tutmak oldukça önemlidir. Alışveriş süresince hiçbir aşamada sorun çıkarmayarak, güvenli ve keyifli bir satın alma süreci sunacak bir tasarımla kullanıcıların karşılarına çıkmak gerekmektedir. Arama fonksiyonu bir e-ticaret sitesinin en önemli elementlerinden birisidir. Arama kutusunun kolay ulaşılabilir bir alanda ve birden fazla sayıda olması işleri kolaylaştıracaktır. Bütün bunların yanında günümüz teknolojisine uygun mobil cihazlara uyumlu şekilde tasarlandığı zaman bir e-ticaret web sitesi daha kullanışlı olmaktadır.

E-Ticaret modelleri çeşitli şekilde bulunmaktadır. İlki işletmeden işletmeye modeldir. Bu modelde firmadan firmaya satış yapılır veya alış yapılır. Burada toptancılık sistemi de devreye girer. İki tarafta kendi çıkarlarına göre hareket ederler. Firmalar E-Ticaret firmalarından ürünler alarak kendileri başka platformlarda satabilirler. Bir nevi para ile para kazanmak gibidir. Amazon, Alibaba, Shopify gibi büyük dünya genelinde olan firmalar ev sahipliği yapar. Küçük işletmeler buradan ürün çeker kendi pazarına ekler.

İkinci işletme modeli, işletmeden tüketiciye olan modeldir. Bu modelde standart ticaret oluşur. İnsanlar E-Ticaret sitesinden kendi ihtiyaçlarına göre alışveriş yaparak ihtiyaçlarını giderirler. En yaygın ticaret sistemi budur. Dünyada en çok kullanılan sistem olarak bilinir. Üçüncü ticaret modeli ise tüketiciden işletmeye olan sistemdir. Burada tüketici ikinci el veya kendi imkânları ile ürünleri satar. Bu sayede ticaret sağlanır. Firmalar ürünleri beğenir ve alır. Kendi sistemlerinde bu ürünleri sergilerler. Ya da farklı amaçlar için almak isterler. Dördüncü model, tüketiciden tüketiciye modelidir. Bu modelde tüketiciler ürünleri veya ikinci el ürünlerini satar. Yine aynı şekilde bireyler bu ürünleri alırlar. eBay, veya ülkemizde olan letgo gibi sistemler buna örnektir. Yada sahibinden sitesi gibi siteler bu sisteme benzer. Son model ise devlet kamu yönetimi ticarette. Burada ise devlet ve kamu kurumları tarafından ticaret yönetilir.

E-Ticaret sisteminde bir çok çeşit vardır. Örneğin, dropshipping stoksuz ticarette. Burada bireyler başka firmalar ile anlaşır. Xml kodlarını alarak o firmanın ürünlerini satar. Aradaki kâr payı kendilerine kalır. Bu sayede kargo ile uğraşmaları gerekmez. Ayrıca sermayesiz girilebilir ve batma sorunu olmaz. Toptan mal alıp satmama olayı olmaz. Fakat zararları da bulunur. Kargolar da ve stoklarda iletişim kopukluğu olabilir. Stok güncellemesi olmayacağı için aksama yaşanabilir. Bu nedenle dikkatli davranmak gerekir. Başka bir dezavantaj da getirisi toptan ticarete göre daha düşüktür. Fakat, günümüzde ticaret ağı yaygın olduğu için eğer gerekli şekilde reklam yapılırsa iyi gelir elde edilir. Komisyonculuk olarakta bilinir.

Toptancılık veya toptan ticarette ise bireyler toptan mal alır ve bunu yükseğe satarlar. Bu sayede gelir elde ederler. Ülkemizde en yaygın olan ticaret ve E-ticaret modellerinden biri budur. Bu sistemde ürün seçimi doğru yapılmalıdır. Aksi halde sıkıntılı durumlar oluşur. Yanlış ürün seçimi ürünün satılmamasına ve zarar etmemize imkan sağlar. Bu model üzerinde getiri fazladır. Seçilen ürün doğru seçilir ise kâr payı yüksek olur.

Ticarette bir diğer seçenekte üretim yapılan ticarette. Bireyler ürünleri kendi yaparlar. Atölye veya fabrika gibi alanlarda ürünler üretilir. Bu sayede satışı yapılır. Bu sistem yaygındır. En çok kazandıran ve gideri en az olan modeldir. Gideri en az tabiri tabi ki sistem oturduktan sonra geçerlidir. İlk zamanlar içerisinde makine ve sermaye gideri olur. İş kurulurken yüklü ve yüksek sermaye gerektirir. Bu nedenle az para ile başlanmaz. Fakat rayına girdikten sonra amorti süresi aşılınca getirisi fazladır. Kâr marjı büyüktür. Minimum maliyet ile üretim yapılır ve ürün yüksek fiyata satılır. Sermayesi bulunan bireyler genellikle bu iş yöntemini seçerler. Sermayesi bulunmayan kişiler genellikle dropshipping sistemini seçerler. Orta derece sermayesi olan kişiler toptancılık al sat sistemini seçerler. Al sat sistemi biraz daha yorucudur. Sebebi ise sürekli mal alıp yani ticaret diliyle mal çekmek gerekir. Bu sayede piyasa değişebilir fiyatlar artabilir. Fakat kendi üretim modelinde fiyatlar aşırı değişmez. Dropshipping modelinde ise fiyatlar xml alınan bayii ye göre değişir. Ancak negatif durumlarda ticaret bırakılabilir haldedir. Dropshipping yapıp başarısız olan bireyler istediğinde bırakarak düşük zararla halledebilirler. Sermayesi düşük ve riski de düşüktür. Getirisi düşük gibi görünse de şanslı ve düzgün kullanımı sonucunda yüksek olabilir.

Exit mobile version