Site icon Helal Platform

Banka Faiz Çeşitleri ve İslami Bankacılık Uyumu

20220704 161844 0000

20220704 161844 0000

İslami bankacılık kuralları gereği faize karşı çıkmaktadır. Bunun sebeplerinden bir tanesi dinen faizlerin günah olduğunu savunmasıdır. Bu nedenle banka faizleri meşru karşılanmaz. İnsanlar tarafından en çok aratılan konular arasında banka faizleri caiz midir sorusu yer alır. Bireyler bu konuda kendi düşüncelerine göre hareket ederler. Ülkemizde birçok banka bulunur. Bu bankalar, Garanti Bankası, ING Bankası, Albaraka Katılım Bankası, Türkiye Finans Bankası, Finansbank, Odeabank, DenizBank, Yapı Kredi Bankası, İş Bankası, Ziraat Bankası, Ziraat Katılım Bankası, VakıfBank, Vakıfbank Katılım Bankası, Türkiye Finans Katılım Bankası, Burgan Bankası, Kuveyt Türk Bankası, Türkiye Ekonomi Bankası(TEB), Halk Bankası, Aktif Bank, Akbank ve daha niceleridir. Yaygın ve bilinen bankalar olarak bu bankalar yer alır. Bu bankalardan Ziraat Katılım Bankası, Vakıfbank Katılım Bankası, Albaraka Bankası, Türkiye Finans Katılım Bankası, Emlak Katılım Bankası ve Kuveyt Türk Bankası İslami banka olarak hizmet verir. Katılım banka olanlar genellikle iki türlü hizmete yatkın iken Kuveyt Türk sadece şeriat üzerinden kurallar belirler. Genellikle Kuveyt Türk kullanan kişiler faizsiz bankacılık benimsemiş kişiler olur. Şube sayısı az olsa da Kuveyt Türk kullanan kişiler saygın ve varlıklı bireylerde.

Banka Faiz Çeşitleri ve İslami Bankacılık Uyumu

Banka faizleri birçok insan tarafından tercih edilmektedir. Eşitli zaman dilimlerine göre bu faizler değişkenlik gösterir. Şu anda bankalar genel olarak % 15 ile 20 arasında faiz vermektedir. Bu sayede faize yatırılan para belirlenen süre dolunca kazanç sağlar. Faiz seçenekleri arasında günlük seçenekler dahi bulunmaktadır. Fakat en yaygın kullanılan seçenekler aylık ve yıllık faiz oranlarıdır. Vadeli hesap adı verilen bu yatırım olayı belirtilen süre sonunda gelir elde ettirir. Vadeli hesabın çeşitli promosyonları bulunur. Örneğin bazı seçeneklerde paraya asla dokunulamaz. Dokunulduğu takdirde banka faizi yanar.     Bazı promosyonlarda ise ay sonunda kişi parayı kullanabilir.

Vadeli hesaplarda yıllık faizlerde genellikle kullandırma söz konusu değildir. Yıl sonunda müşteri faizi ile birlikte parasına kavuşur. Günlük faizlerde ise faiz oranları daha düşüktür. Bireyler gün sonunda faiz elde ederler. En karlı seçenekler yıllık faiz oranlarıdır. Bu tarz durumlarda banka hoş geldin faizi promosyonlarını eklemektedir. Hoş geldin faizlere genellikle yıllık faizler için geçerlidir. Aylık faizlerde ise parayı kullanmak ön plandadır. Tahmini 1 milyon Türk lirası bulunan birey parasını faize yatırdığı takdirde aylık 15 ile 20.000 arasında faiz alır. Yıllık faiz yatırma seçeneğinde bu miktar daha da artar. Aylık alınan paraya göre yıllık vadeli hesapta kazanç daha fazla olacaktır. Fakat bütün bu durumlar faizsiz bankacılık sistemine terstir. Bununla birlikte İslam ekonomisine ve İslam bankacılığına da aykırıdır.

Bankalar faiz verirken bu durumdan para kazanırlar. Parayı kullanarak çeşitli yatırımlar yaparak ve başka bireylere Kredi temin ederek kazanç sağlarlar. Bu nedenle faiz imkanları sunarlar. Ülkenin ekonomik durumu sebebiyle bazı durumlarda faize yönlendirme yapılır. Özellikle artan dolar ve euro kurunu düşürmek amacıyla devlet faiz oranlarında arttırma gider. Fakat negatif faizlerde bulunur. Kredi çeken bir birey çeşitli faizlerle bunu geri ödemektedir. Bu ödeme sırasında krediyi hangi faizden çektiği önemlidir. Faizini etkileyen unsurlardan biri de taksit sayılarıdır.

Taksit sayıları arttığı takdirde doğal olarak kredi faizi artacaktır. Bununla birlikte çeşitli dönemlerde banka faizlerinde indirimler olur. Kampanya ve çeşitli promosyonlar banka kredi faizlerini düşürmeye neden olmaktadır. Eğer kredi çekecekseniz bu tarz özel ve indirimli durumlar beklenmelidir. Ayrıca bankalar eski müşterilerine daha farklı promosyonlar sunmaktadır. Bankaların türlerine ve isimlerine göre faizlerde değişkenlik gösterir. Örneğin bir bankada x faiz oranı var iken başka bir bankada y faiz oranı bulunabilir. Bu nedenle amaca göre banka seçilmelidir. Genellikle devlet bankaları daha fazla ve karlı imkanlar sunar. Özel bankalar bu konuda daha az fırsatlar sunmaktadır. Tabii ki bu durumu bütün bankalara genellemek doğru olmaz. Her banka çeşitli dönemlerde çeşitli fırsatlar ortaya koyar. Tabi ki bütün bu faiz avantajları İslam ekonomisine aykırı durumdadır. İslam dinine göre banka faizi günah olduğu için bireyler bu konuda faize yanaşmaz. Faizsiz bankacılık seçeneklerine yönelirler.

Faizsiz bankacılık seçenekleri genellikle fon alış satışı ve ortaklık sistemleri üzerinden ilerler. 9 farklı yöntem bulunan sistemde istenilen versiyon seçilerek kullanılmaktadır. Ülkemizde 2 3 versiyon en yaygın olan türüdür. Faizin avantajları fazladır. Fakat ilgilenmeyen kişiler parayı farklı değerlendirebilmektedir. Örneğin 1 milyon Türk lirası olan birey aylık faiz aldığı taktirde tahmini 6 ay sonunda 90 ile 150 bin TL arasında kâr elde eder. Fakat faizsiz bankacılık isteyen ve dini olarak bunu yanlış bulan birey başka şekilde parasını değerlendirir. 6 ay içerisinde 1 milyon Türk lirası olan birey başka yatırım sonucunda bunu 2 veya 3 e katlayabilmektedir. Bu sebeple faizsiz bankacılık bazı durumlarda avantajlı ve fırsat içeren hale gelebilmektedir.

Ev Alıp Kiraya Verme Finansmanıyla İslami Bankacılık ve İslami Ekonomi

İslam ekonomini benimsemiş kişiler değişik yatırım seçenekleri ararlar. kimisi taksi plakası alıp işletir. Bazıları İslam bankalarına sermaye olur. Bazıları da fon alır satar. Kimisi kripto para ile uğraşır. En yaygın olanı ev alıp kiraya verme seçeneğidir. Ülkemizde bu tarz yaşlı jenerasyon yaygındır. 20 hatta 30 adet evi bulunup banka faizi kullanmayan kişiler vardır. Bu tarz bireyler mülke zarar gelmez mantalitesini güder. Ev veya arsa alarak paralarını kira gelirine dönüştürür. Belki bankaya faiz yatırımı yapsa kısa vade de daha çok kazanabilmektedir.. Ancak uzun vade de evler değerlenir ve getirisi ara dönemlerde sıçrama gerçekleştirir. Bu finansman modeli de kullanılan tercihler arasında yerini alır. Bir mal alıp kiraya verme modeli yaygın kullanılan İslam ekonomisi çeşitleri arasındadır. Bu sayede yastık altı yapılan paralar göz ardı edilemez ve değer kazanır.

Ekonomik düzende ev alıp kiraya vermek tercih edilen en yaygın finansman modelidir. Hatta taksitle ev alıp kira geliri ile bunu ödeyen kişiler bulunmaktadır.. Faizsiz bankacılık isteyen bireylerin banka harici ilk yatırımı ev ve emlak sektörü olur. Dünya da en önemli olay barınma ve evdir. Bu nedenle herkesin ihtiyacı vardır. Taşıt finansman olarak ikinci planda olsa da evden sonra ikinci sırayı alır.  Ev alıp kiraya vermek belli süreler içerisinde getiri sağlarken, seneler ilerledikçe paranın ölmeyip değer kaybetmesine sebep olur. Banka faizi alan kişiler genellikle faizle yaşam ihtiyaçlarını karşılar. Fakat belli süre sonunda ana para sabit kalır. Ekonomi değişir ve para değeri düşer. Fakat ev alan kişilerin ev değeri daima artacak ve paraları değer kaybetmeyecektir. Bu da faiz almanın negatif etkileridir. Ancak aldığı faize dokunmayan ve biriktiren bireyler bu para değer kaybından etkilenmez. Bu durum maalesef çok uygulanmamaktadır. Faiz genellikle ay ay kullanılmaktadır. Bu nedenle eğer yüklü miktarda sermayeniz var ise yatırım seçeneklerini iyice araştırarak hareket etmeniz mantıklı olacaktır.

Exit mobile version