Okumanın hafızayı ve kelime dağarcığını geliştirmek, yeni şeyler öğrenmene yardımcı olmak, odaklanma ve konsantrasyonu geliştirmek gibi birçok faydası bulunuyor. Pek çok insan kitap okuma alışkanlığı kazanmak istediğini ancak bunu zaman yetersizliğinden dolayı gerçekleştiremediğini söylüyor.
Ancak bunu aşmanın ve kendinizi geliştirmenin bazı pratik stratejileri bulunuyor. Bunların hepsini kullanmak zorunda değilsiniz. Ancak okuma alışkanlığı edinmek için bunları en azından denemek faydalı olabilir.
- Bir okuma listesi oluşturmak alışkanlık kazandırabilir
Okumak istediğiniz kitapların bir listesini oluşturarak başlamanız hem sizi motive edebilir hem de hangi türde kitapları daha çok sevdiğinizi anlayabilirsiniz .
Bunun yanında , her zaman okumak isteyip de bir türlü fırsat bulamadığınız romanların bir listesini veya ilgilendiğiniz bir konu veya çalışma alanı hakkında bir şeyler öğrenmek için okuman gereken kitapların bir listesini oluşturmak kitap okuma alışkanlığı kazanmak için önemli adımlardan biri olabilir.
Kendi listenizi oluşturmakla zaman harcamak yerine , internetin uçsuz bucaksız enginliğini kullanarak başkalarının oluşturduğu listeleri de kullanabilirsiniz.
Bazı popüler listeler arasında Hasan Ali Yücel klasikleri veya Türk klasikleri derlemesi sayılabilir. Ayrıca çevrimiçi olarak çok sayıda farklı liste bulunabilir. Mesela ,1000Kitap okuma listelerini bulmak için harika bir web sitesidir.
- Bir hedef belirlemek motivasyonunuzu arttırır
Kendinizi daha fazla okumaya motive etmek için iyi bir fikir, bir hedef belirlemektir. Örneğin, bu yıl belirli sayıda kitap veya her gün belirli sayıda sayfa okumak için bir hedef belirleyebilir ve ardından bu hedefe ulaşmak için bu programa uyarak hedefinize ulaşabilirsiniz.
Böylece hedefinize ulaştığınızda başarmışlık hissini tadacak ve devamını getirebileceksiniz. Ek olarak okuma alışkanlığı kazanma hedefinize ulaşmana yardımcı olmak için kullanabileceğiniz bazı araçlar vardır.
Bunlar arasında Bookly ve GoodReads.com Reading Challenge yer alabilir. Ayrıca Youtube üzerinde Barış Özcan’ın programlarını da örnek alabilirsiniz.
-
Okuma Alışkanlığı için bir zaman planlayın
Her gün okuyacağınızdan emin olmak için, okumayı gününe planlamanız iyi bir çözüm olabilir.. Sabah ilk iş olarak, işe gidip gelirken, uyumadan önce veya öğle yemeği sırasında birkaç sayfa okumak size gün içerisinde enerji de verecektir.
Ancak en kaliteli kitap okuma seansı gün içerisinde planlanmış bir saat aralığını kitap okuma saati ilan etmektir. Bu yöntem ile bir zaman sonra kitap okumak bir alışkanlık haline gelebilir.
- Okumak alışkanlığı için mekan seçimi önemli
Kitap okuma alışkanlığı kazanma sürecinde en önemli aşamalardan birisi de mekan seçimidir. Bu sizin nasıl biri olduğunuzla alakalı olsa da doğru mekan seçimi kitap okuma alışkanlığı kazanmanız da önemli bir kriterdir.
Gürültü mekanlarda kitap okuyabiliyorsanız istediğiniz her yerde okursunuz aslında. Ancak gürültülü mekanlarda kitap okuyan insanlar bazen kütüphane gibi sessiz ortamlarda kitap okuyamıyor.
Bunun yanında insanların çoğunluğu olduğu düşünülen sessiz ortamda daha kolay odaklanabilen büyük bir kitle var. Dolayısıyla kütüphaneler ve çalışma odaları sizin için mükemmel seçimler olabilirler.
Ya da güzel cafe’de sıcacık içeceğinizi yudumlarken de kitabınız okuyabilirsiniz Bu tamamen sizin ne istediğinize bağlı.
- Gittiğin her yerde bir kitap taşı!
Kitap taşımak kesinlikle büyülü bir eylemdir. Çünkü ne zaman yanınızda bir kitap olsa o gün bir şekilde zaman bulduğunuzda o kitabı okursunuz. Bu kitabın ne formatta olduğunun pek bir önemi yoktur. Sesli kitaptan basılı kitaba her türlü kitap için geçerlidir.
Yanınıza aldığınız her kitabın size nasıl bir büyü yaptığını bilemeyiz ancak gittiğiniz her yere bir kitap taşımak kitap okuma alışkanlığı kazanmak adına oldukça önemli bir adımdır.