Site icon Helal Platform

Sehiv Secdesi Nasıl Yapılır?

Sehiv secdesi, namaz sırasında yanılma veya unutma nedenleri ile yapılan secdedir. Peki sehiv secdesi nasıl yapılır? Şimdi bu soruya cevap arayacağız?

Sehiv Secdesi Nedir?

Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu’nun sehiv secdesi tanımına yer vereceğiz. Bu secde, namazda yanılma, unutma veya dalgınlık gibi durumlar yüzünden namazın sonunda yapılan secdedir. Namazda, unutarak bir rüknün geciktirilmesi, tekrarlanması veya öne alınması ya da bir vacibin terk edilmesi, geciktirilmesi veya değiştirilmesi halinde noksanlığın telafi edilmesi için bu secdenin yapılması vaciptir.

Söz konusu secdenin yapılış şekli şöyledir. Kişi, namazın son oturuşunda tahiyyât okuyarak sağ tarafa selam verir. Sonra hiç ara vermeksizin, tekbir getirerek secdeye varır. Burada üç kere “Sübhâne rabbiye’l-â’lâ” der. Sonra tekbir getirerek oturur, tekrar “Allahü ekber” diyerek ikinci defa secdeye varır ve üç kere “Sübhâne rabbiye’l-â’lâ” der ve “Allahü ekber” diyerek oturur. Bu oturuşta, “Ettehiyyâtü, Allahümme salli, Allahümme bârik ve Rabbenâ âtinâ…” zikir ve duaları okuyarak önce sağa, sonra sola selam verir. Sehiv secdesine gitmeden önceki oturuşta da salli-bârik ve diğer duaları okumak caizdir. Kişinin sehiv secdesini, her iki tarafa selam verdikten sonra yapabileceği görüşünde olanlar bulunmaktadır. Ancak. Cumhur, sadece sağ tarafa selam verdikten sonra yapılmasını tercih etmektedir. Cemaatle kılınan namazlarda cemaatin yanlışlıkla dağılmaması için, yalnız sağ tarafa selam verdikten sonra bahse konu secdenin yapılması daha faziletlidir ve ihtiyata uygundur.(Kaynak Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu).

Yanılma, dalgınlık anlamlarına gelen sehiv İslami terminolojide sehiv secdesi namazda yapılan yanılmayı düzeltmek için yapılan secdeyi ifade eder. İnsanoğlu olarak gerek günlük hayatta gerekse de ahiret ile ilgili amellerde hata yapabilmekteyiz. Nitekim Peygamber Efendimiz (s.a.v) de namazda yanılmıştır. Bu nedenle ümmetine namaz sırasında yanılma olduğu zaman bu durumun nasıl düzeltileceğini anlatmıştır.

Ümmeti olarak bizler de Peygamber Efendimiz (s.a.v)’in yaptığı gibi sehiv secdesini yapmamız gerekir. Sehiv secdesine gitmeden önce tek başına namaz kılarken önce sağa sonra sola selam veririz. Ancak cemaatle kılarken sadece sağa selam vermek daha faziletlidir. Çünkü böylelikle cemaat dağılmadan sehiv secdesi yapılmış olur.

 

Exit mobile version