Site icon Helal Platform

Türkiye Kurban Bağışı İçin Kurumlar

20220705 220926 0000

20220705 220926 0000

Türkiye Kurban Bağışı için hangi kurumlar uygun? Vekaletle doğru şekilde kesecekler mi sorusu zihinleri karıştırır. Hangi işi yaparsak yapalım önceden hakkında bilgi sahibi olmak daha bilinçli şekilde hareket etmemizi sağlar. Kurban hakkında neler biliniyor, neden kurban kesiliyor, hikmetleri nelerdir? Bu soruların yanıtları bilinirse Kurban bağışına olan bakışın rengi de değişecektir.

Kurban Nedir?

İslam dininde mali imkanlara sahip Müslümanlar için vacip kılınan bir ibadettir. Kurban, yalnız bir hayvanı kesmek ve onun etini dağıtmak değildir. Kurban yeryüzündeki en eski ibadettir aslında. Hz. İbrahim’in oğlu Hz. İsmail’i Allah’a kurban edecekken bir meleğin koç getirdiği ve onun kurban edildiği hadise neredeyse herkesçe bilinir. Fakat kurban aslında bu olaydan çok daha önce vardı. Ne zaman mı? Allah’a kurbanlarını ilk sunanlar; Hz. Adem’in oğulları, Habil ve Kabildi. Habil’in evleneceği kız belliydi fakat Kabil kendi ikizi olan kız kardeşi ile kendi evlenmek istiyordu. Hz. Adem buna müsaade etmedi fakat Kabil de peygamber olan babasını dinlemedi. Bunun üzerine Hz. Adem bu işte vekaleti Allah’a bıraktı. Allah her ikisinden de kendisine sunulacak bir armağan istedi. Yani Allah’a kurban edilebilecek en değerli varlıklarını vermeleri gerekiyordu.  Kimin kurbanı kabul edilecekse kız ile o evlenecekti. Habil, hayvancılık ile uğraştığından Allah’a, hayvanları arasındaki en iyi Koçu hediye etmek için bir tepeye bıraktı. Kabil, çiftçilikle uğraşıyordu ve nasılsa Allah’ın bunlara ihtiyacı yok diye bir sepete çürük meyveler koyup O da tepeye bıraktı. Ertesi gün geldiklerinde Habil’in kurbanının orada olmadığını yani kabul edildiğini anladılar.

Kurbandaki hikmetlerden biri sevilen mallardan Allah’a hediye etmektir. Müslüman da malını çok sevdiğinden malından hediye eder. Kurbanın bunun dışındaki bir diğer hikmeti Müslüman kişi bir kan akıtacaksa bu yalnız Allah’ın adı ve emri ile olur demektir. Aynı zamanda Müslümana her canın Allah’a ait olduğunu ve bir gün kendisinin de ölümü tadacağını hatırlatır.

Kurbanın ne olduğunu ve hikmetlerini bildikten sonra daha bilinçli yapacağınız bu ibadet, benim çevremde ihtiyaç sahibi çok az ve onlara da kurban yardımı yapılacak. Ben vekalet verip kurbanımı gerçekten ihtiyaç sahiplerine bağışlamak istiyorum diyenler için bağış kurumlarını inceleyelim.

Türkiye Kurban Bağışı İçin Kurumlar

-İhh Kurban Bağışı: Yaklaşık 30 yıldır varlığını sürdüren İhh yani İnsanı Yardım Vakfı, sizden vekalet alarak kurbanınızı Türkiye de dahil olmak üzere yaklaşık 65 ülkeye götürüyor. Kurbanınızı İhh Kurban Bağışı vesilesiyle kestirmek için vekalet verdikten sonra banka hesap numaralarına tutarı yatırabilir veya online bağış şeklinde ödeme yapılabilir. Bağış yapan kişinin talebi doğrultusunda ülkelerin ihtiyaç durumuna göre paylaştırılır. Kurban kesildiğinde bağış yapan kişiye kurbanın kesildiğinde dair bir bilgi mesajı gider.

-İddef Kurban Bağışı:  İddef Kurban Bağışı, (İnsana Değer Veren Dernekler Federasyonu) kurbanlık bağışını sizin küçükbaş veya büyükbaş hisse talebiniz doğrultusunda kabul ediyor. En ucuz Kurban Bağışı alan kurumlardan olan İddef, Kurban bayramından yaklaşık 3 ay önce kendi ekipleri ile ülkelere gidip kurban alımını gerçekleştirdiği, hem alım hem kesim işlemleri ile kendi uğraştığı için ucuz. İddef Kurban Bağışı 13 yıllık tecrübesiyle kurbanlarınızı gerçek ihtiyaç sahiplerine ulaştırıyor.

-Kızılay Kurban Bağışı: Türk Kızılayı, sizden vekalet alarak din görevlilerinin eşliğinde ve öncesinde kurbanlığınızı veterinere göstererek içinizin rahat edeceği şekilde kesiyor. Kurban bağışlarınızın muhtaçlara ulaştırılmasını istiyorsanız Kızılay’a Kurban bağışında bulunarak birçok insanın sofrasında yer edinebilirsiniz. Küçük bir adımla nice büyük gönüller kazanılan bu iyilik kapısında Kızılay Kurban Bağışı ile yüzlerin gülümsemesine katkıda bulunuluyor.

-Çare Derneği Kurban Bağışı: :Paylaş ki çoğalsın” sloganıyla yola çıkan Çare Derneği 14 ülkeye hizmet götürüyor. 2009 yılından bu yana “kurbanını seyret” uygulaması ile vekalet verilen kurbanları bir emanet bilinci ve şeffaflıkta kesiyor. Bu uygulamanın sebebi güven sorunu duyan bağışçıların soru işaretlerini gidermek ve Kurban ibadetini yerine getirmenin huzurunu tattırmak için Çare Derneği Kurban Bağışı değerli hayırseverlerin kurban bağışlarını bekliyor.

Diyanet Vakfı Kurban Bağışı: Türkiye Diyanet Vakfı, kurbanlıklarınızı birçok mazlum ve mağdura ulaştırıyor. “Kurbanını paylaş, kardeşinle yakınlaş” sloganı ile yola çıkan Diyanet Vakfı Kurban Bağışı siz değerli bağışçıların Kurban bağışlarını özenle alır ve gerçek ihtiyaç sahiplerine ulaştırır. İster yurt içinde İster yurt dışında kestirmek isteyin. 149 ülkede faaliyet gösteren vakıf, araştırma yaparak gerçek ihtiyacı olan insanları belirliyor ve hem kurban bağışlarınızı hem de yardımlarınızı ulaştırıyor.

Avrupa Kurban Bağışı

Yurt dışında yaşayan Müslümanlar;  kurban kesiminde ve dağıtımında, modern mezbahane, din görevlileri ve gerçek ihtiyaç sahiplerini bulmakta zorlanıyorlar. Kurban ibadetinin zevkine varmak isteyen Müslümanlar için yukarıda ayrıntıları verilen kurum ve Dernekler Avrupa’daki kardeşlerine de hizmet veriyor.  Avrupa’da Faaliyet Gösteren Türk Dernekleri kurban ibadetini ve zevkini paylaşma konusunda sizlerin yanında.

Almanya Kurban Bağışı

Almanya’da bulunan vatandaşlarımıza ya da başka halklardan olan Müslümanlara kurban kesiminde ve bağışında yol gösteren dernek, bunları camiler aracılığı ile yapıyor. Camilere kurulan dernek stantlarında kurban bağışı ile ilgili bilgi verilerek vekaletler alınıyor.

Afrika Kurban Bağışı

Vakıf ve derneklerin Afrika’daki fakir ülkelere yardım ve kurban bağışı göndermesinin yalnız et paylaşmak olmadığını belirtmekte fayda var. Yıllarca Osmanlı’nın hakimiyetinde özgürce yaşadıktan sonra Avrupa’daki medeni ülkelerce ekonomik olarak sömürülen, dili unutturulan bu ülkelere “yanınızdayız” mesajını vermek çok kıymetli. Onlara çıkar niyeti ile değil kardeşlik niyeti ile yaklaşmak onlara asıl değerini hatırlatıyor. Yıllarca beyaz adamdan korkup çekinen insanlar, Müslüman kardeşleri olan Türkleri gördüklerinde mutluluktan sevinç gözyaşları döküyor! Birkaç yüzyıl önce kurulan kardeşlik bağımızı güçlü tutmak, hem onlara hem de bize çok iyi hissettirecektir. İç savaşta, kıtlıkta, hastalıkta sizleri unutmadık demenin kıymetine paha biçilemez. Bu bayramda, ümmet bilinci oluşturarak bayramlaşmak ve uzakları yakın etmek isteyenler bu kurban bağışı türünü tercih ediyor.

 

Exit mobile version