Site icon Helal Platform

Kurban Bayramı ve Önemi

20220708 130628 0000

20220708 130628 0000

Kurban Bayramı dini ve insani açıdan huzur ve doyuma ulaşmamızı sağlar. Bayram hazırlığı yanında kurban seçimi, kesilen etin eve getirilmesi, parçalanıp dinlendirilmesi, dolaba konulması ve dağıtılması için nisap miktarı gibi soruları yanıtlamakta fayda var. Dinimizde kurban etinin nasıl pay edileceği sorusu her yıl aklı karıştıran bir durumdur.  Kurban etini paylaştırdıktan sonra  en önemli soru nasıl dağıtılacağıdır. Ve kurban eti ne kadar dağıtılır diye düşünülür. Kurban eti pay verilen hanenin verilen pay ile birlikte bir öğün yemek yiyebilmesini baz alarak ayarlanmalıdır. Kurban kesilen evlerde sorular oluşur: Kurban eti neden kokar? Kesilen hayvan kurban edildiği için kurban eti yıkanır mı? Etin sağlıklı tüketilmesi için kurban eti nasıl dinlendirilir? Bu başlıklarda en çok merak edilen soruları birlikte inceleyeceğiz.

Sayfa İçeriği

Kurban Eti Neden Kokar?

   Kurban eti taze ve yeni kesilmiş et olduğu için doğal olarak bir kokusu olur. Marketlerde satılan etler eski etler olduğu için taze değildir. Yani marketteki etler belki de aylarca buzluklarda bekletilir ve bize öyle gelir kurban etinin kokma sebebi budur.

Kurban Bayramı Nereden Gelir?

   Müslümanlık inancına göre eskiden kurban edilen erkek oğulları olarak bilinir. Milattan önce olan bu olay da inanışa göre her aile büyük evladını Allah’a kurban eder. Sonrasında gökten bir hayvan iner ve bu sayede hayvanlar alemi başlar. İnsanlar bu sayede evlatlarını büyük erkek çocukları kurban etmezler. Kurbanın hikayesi böyledir. İnanışa göre böyle düşünülür. Her yıl kurban bayramı içerisinde insanlar kurban keserler.

Kurban Kesme biçimi

   Kurban Bayramı sırasında belli adetler vardır. Bismillahirrahmanirrahim denilerek helal kesim tekniği gibi teknik uygulanır bu sayede hayvana eziyet edilmez. Hayvana edilen zulüm sonucunda o kurbanın sevabı kalmaz. Bu sebeple kurban keserken hayvanın eziyet çekmesine imkan verilmemeli. Her yıl kafası köpük kaçan kurbanlar ve keskin olmayan bıçaklar ile mundar edilen hayvanlara tanık oluruz. Bu da içler acısı bir durumdur.

Kurban  eti neden serttir ve nasıl pişirilir ?

   Kurban eti taze bir et olduğu için serttir. Bu nedenle pişirilmez. Genellikle haşlanır. Aksi halde taze bir et olduğu için kayış gibi olur. Fakat haşlanarak 2 3 saat içinde pamuk gibi bir hale ulaşır. Tavada yağ ile yapıldığında sert olmaktadır. Haşlama usulü pişirme tercih edilir. Hayvanın sinir ve tazeliği ile alakalıdır. Kurban eti pişirilmez diye bir bilinen olgu bulunur.

Exit mobile version