Site icon Helal Platform

Kurban Bayramı Nasıl Ortaya Çıktı?

Kurban Bayramı, Müslümanlar tarafından kutlanılan bir dini bayramdır. Hicri takvime göre Zilhicce ayının 10. Gününden başlayarak 4 gün boyunca kutlanmakta olup İslam dinine göre kurban kesilip yoksullara dağıtılan dini bir bayramdır.  Eyyam-ı nahr yani kesme günleri anlamına gelen zilhicce ayının 10. Gününden sonra dört gün boyunca Müslümanlar tarafından kutlanmakta olup 9. Güne arefe günü denmektedir. Birçok ülkede Müslümanlar tarafından dini bayram olarak kutlanan Kurban Bayramı nüfusun çoğunluğuna göre resmi tatil olarak da ilan edilebilmektedir.

 

Günümüzde güneş takvimi olan miladi takvim kullanılmaktadır. Miladı takvimde Kurban Bayramı hicri takvime göre İslam aleminin her yıl Mekke’de hac farzını gerçekleştirdikleri vakitten 12 veya 12 gün uzundur. Bu yüzden her yıl  Bayram 11 ya da 12 gün daha erken kutlanmaktadır. Tahmini olarak 33 yılda bir kere aynı tarihlere denk gelmektedirler.

Kurban Bayramı Nasıl Ortaya Çıktı?

Müslümanların dini bayramı, kurban kesilip yoksullara dağıtılan  Bayram nasıl ortaya çıktı sorusu oldukça merak edilen sorulardan birisidir.  ilk olarak Hz. İbrahim ile oğlu arasında başlamıştır. Hz. İbrahim, eşi Sare’den bir çocuğunun olmasını çok istiyordu ve bunun için dualar etmekteydi. Bir gün çocuğu olması durumunda o çocuğu Allah’a Kurban edeceğine dair adak adadı. Hz. İbrahimin çocuğu olduktan bir süre sonra gelen vahiy ile birlikte oğlunu Moriya bölgesine getirip kurban etmeye karar verdi. Tam kurban edecekken Bir melek engel olup Kurban etmemesi gerektiğini adağının yerine geldiğini söyledi. Bunun üzerine Hz. İbrahim bir keçiyi kurban ederek Allah’ın huzuruna sunmuştur. Hz. İbrahim’in ilk oğlu İsmail olduğu için Müslümanlık aleminde; Hz. İbrahim’in Allah için kurban edeceği oğlu İsmail olarak kabul edilmiş ve bu şekilde anlatılmaktadır.  Bu şekilde Kurban Bayramı İslam Aleminde Müslümanlar tarafından şükür niyetine kutlanılıp kurban kesilen bir bayram olmuştur.

 

Bayramın temsil ettiği şeylerden birisinin yoksullara yardım etmekten ziyade aynı zamanda genel anlamda bir adanmışlığı, Allah için her şeyin feda edilebileceğini, Şükretmeyi yani kısaca Allah’a teslimiyeti ifade etmekte olup her yıl düzenli olarak Müslümanlar tarafından kutlanmaktadır.

Exit mobile version