Site icon Helal Platform

Hac Hazırlığı Nasıl Olmalıdır?

Hac Hazırlığı Nasıl Olmalıdır?

Hac Hazırlığı Nasıl Olmalıdır?

Zilhicce ayının 10. günü yani Hac günleri yaklaşıyor. Bu günlerde en çok merak edilen sorulardan birisi de “hac hazırlığı nasıl yapılmalıdır?”.

Hac Hazırlığı

Hac kayıtlarını yaptıran hacı adayları bu günler yaklaştıkça ne yapmaları gerektiğini merak etmektedirler. Bu sebeple sizler için hac hazırlığının nasıl yapılacağını araştırdık.

Hac ibadeti, ömürde bir defa zengin olan kimselere farzdır. Farz olan bu ibadeti en iyi şekilde yapmak için iyi bir hazırlık süreci yapılması gerekir. Bu kutsal vazifeyi yerine getiren Müslümanlar hem madden hem de manen hazırlık yapmaları gerekir.

İşte Müslümanların hac vazifesini yerine getirmeden önce yapması gerekenler şunlardır:

Helalleşmek

Bu kutlu ibadeti yerine getirecek her Müslümanın yapması gereken ilk iş helalleşmektir. Helalleşmek ahirete intikal etmeden her Müslümanın yapması gereken bir davranıştır. Özellikle bir yere giden veya bir ortamdan ayrılan Müslümanlar helalleşirler. Ayrıca başka bir Müslümanın hakkına girdiğini düşünen her Müslüman helalleşmelidir.

Helalleşme ayrıca hac hazırlığı sırasında yerine getirilmesi gereken bir ameldir. Aynı zamanda bir yolculuk olan hac ibadetine giderken kul haklarından temizlenerek gitmek gerekir. Bu sebeple Hac ibadetini yerine getirmeden önce her kişi arkadaş, akraba ve tanıdıkları ile helalleşmelidir.

Helal Mal

Allah Resulü (s.a.v) ancak helal mal ile verilen sadakanın kabul olacağını buyurmuştur. Aynen bu hadiste de olduğu gibi hac ibadetini yerine getirmek için hac hazırlığı yapan kişi helal kazançları ile hac ibadetini yapmalıdır.

Niyet

Peygamber Efendimiz Hazreti Muhammed (s.a.v) “ameller niyetlere göredir” demiştir. Bu ifade ile niyetin İslamiyette ne kadar önemli bir konumunun olduğunu görebiliriz. Her ibadetin başı olan niyet Hac ibadetinde yerine getirilmesi gereken bir vazifedir. Hac hazırlığı yapan bir Müslüman “Allah’ım senin rızan için Haccımı yerine getirmeye gidiyorum” diyerek niyet etmelidir.

Nafaka Bırakmak

Hac ibadetini yapmaya giden kişi geride kalan bakmakla yükümlü olduğu kişilerin geçimini sağlamalarına yetecek kadar nafaka bırakmalıdır.

DUA

Her yıl Zilhicce ayında yerine getirilen hac ibadetine hazırlanırken kişi hem geride kalanlar için dua etmeli hem de onlardan dua istemelidir. Son olarak Hac hazırlığı yapan Müslüman Hac ile ilgili eğitimlere katılmalıdır.

Exit mobile version