Sayfa İçeriği
Ezan Okunurken Namaz Kılınır mı? sorusu Vakit girdikten sonra namaza durmak isteyen insanların merak ettiği konular arasında yer alıyor. Türlü sebeplerden dolayı Ezan okunması esnasında namaz kılmak zorunda kalan vatandaşlar, bu durumun doğru olup olmadığını araştırıyor. Ezan Okunurken Namaz Kılınır mı? Ezan bitmeden önce namaza durmak doğrumu? İşte konu hakkında detaylı bilgiler..
Sabah, Öğle, İkindi, Akşam ve Yatsı olarak 5 vakit Namaz Farz olarak bildirilmiştir. Namaz vakitleri için tıklayınız.. Toplamda her gün günlük 40 rekat Namaz kılmış oluruz. Bu nedenle Aklı yerinde olan her Müslüman için bu belirlenmiş vakitlerde Namaz kılmak Farzdır. Peki Ezan Okunurken Namaz Kılınır mı? Merak edenler için Detaylar haberimizin devamında..
Ezan Okunurken Namaz Kılınır mı?
Ezanı dinleyip, ezanın bitmesini bir müddet bekledikten sonra Namaza durmak en doğrusudur. Ancak Ezan Okunduğu esnada Namaz Kılınması geçerlidir. Burada önemli olan tek husus vaktin girmiş olmasıdır. Ezanın okunması ile vakit girmiş olacaktır. Bunun yanı sıra Sabah ve cuma namazı dışında namaz kılarken vaktin çıkmasının o namazı bozmayacağı konusunda İslam alimleri görüş birliği içindedir. Aynı zamanda okunan ezana iştirak etmek yani müezzinin okuduğu ezan cümlelerini tekrar etmek peygamberimizin emridir: “Ezanı duyduğunuz zaman siz de müezzinin dediğini söyleyiniz.” (Müslim, Salât, 10).
Ezan Nedir?
Sözlükte ezan, “bildirmek, duyurmak, çağırmak, ilân etmek” anlamında bir mastar olup, terim olarak farz namazların vaktinin geldiğini, nasla belirlenen sözlerle ve özel şekilde müminlere duyurmayı ifade eder. ve Aynı kökten gelen müezzin “ezan okuyan kimse”, mi’zene de “ezan okunan yer” (minare) demektir. Ezan kelimesi Kur’ân-ı Kerîm’de bir yerde “bildiri, ilâm” mânasında geçerken (et-Tevbe 9/3) terim anlamında ezana nidâ kökünün türevleriyle iki âyette (el-Mâide 5/58; el-Cum’a 62/9) işaret edilmiştir.
Ezan şu sözlerden oluşur: “Allāhü ekber” (Allah en büyüktür [dört defa]); “Eşhedü en lâ ilâhe illallah” (Allah’tan başka tanrı olmadığına şehâdet ederim [iki defa]); “Eşhedü enne Muhammeden resûlullah” (Muhammed’in Allah’ın elçisi olduğuna şehâdet ederim [iki defa]); “Hayye ale’s-salâh” (haydi namaza [iki defa]); “Hayye ale’l-felâh” (haydi kurtuluşa [iki defa]); “Allāhü ekber” (Allah en büyüktür [iki defa]); “Lâ ilâhe illallah” (Allah’tan başka tanrı yoktur). Sabah ezanında, “Hayye ale’l-felâh”tan sonra iki defa, “es-Salâtü hayrün mine’n-nevm” (namaz uykudan hayırlıdır) sözü tekrarlanır ki buna “tesvîb” denilmektedir.