Site icon Helal Platform

Balık Kesilmez, Tutarken Besmele Çekilmez Neden Helaldir?

cupra

cupra

Soru:
kuranda ”allahın adı anılmayan hayvanların eti yenmez” deniyor. buna göre gavurun yaptığı kırmızı et ve tavuk yenmiyor. balıkta istisnai bir durum var mı? yoksa o da ayette geçen hayvanlar statüsünde olduğu için allahın adı anılmadığı için gavurun kestiği balık da yenmez mi?
yani mesela tavuk allahın adı anılmadan yenilmez. dolayısıyla balık da hayvansa onun da o zaman yenilmemesi gerekmez mi?
Ömer Faruk Yıldız

Cevap:
Hangi hayvanların nasıl yeneceği de şöyle bildiriliyor:
(Meyte, kan, domuz eti ve Allah’tan başkası adına kesilenler size haram kılındı. Henüz ölmeden kesmeniz hariç, boğulmuş, vurulmuş, düşmüş, boynuzlanmış ve canavar tarafından parçalanmış hayvanlar haramdır.) [Maide 3]

Devamındaki âyette de, keserken Allah adının anılması, yani Besmele çekilmesi bildiriliyor.

Meyte, boğazlanmadan, dine uygun kesilmeden ölen hayvandır, leştir. Bir hayvan ötekini öldürse, dine uygun boğazlanmadığı için yenmez. Âyete bakınca, balığın da boğazlanması gerektiği anlaşılıyor. Ama balıkları hiç kimse kesmiyor. Üstelik besmele çekmeden de tutulabiliyor. Âyetten anladığımıza uyarsak, balığı kesmeden ve Besmele çekmeden yemek caiz olmaz. Fakat Peygamber efendimiz açıklıyor, (Balıkları kesmek gerekmez), hatta (Besmele çekmek de gerekmez) buyuruyor.

Balıkları dinamitle veya başka şeylerle öldürünce yine yenir. Hatta bir balık ötekini yese, her iki balık da yenir. Hâlbuki aslan bir geyiği parçalasa, o geyik yenmez. Peygamber efendimizin açıklaması olmadan bunları Kur’an-ı kerimden anlamak mümkün olmaz.

Peygamber efendimiz, (Denizin suyu temizdir, meytesi [bir sebeple öldürülmüş olanı] helaldir) ve (Kendiliğinden ölüp de, su üstüne çıkan balığı yeme, su çekilip de açıkta kalarak ölmüşse onu ye! Böyle bir sebeple denizde öleni de ye!) buyurdu.

Exit mobile version